Чешки центристки и дясноцентристки партии постигнаха споразумение за сформиране на коалиционно

...
Чешки центристки и дясноцентристки партии постигнаха споразумение за сформиране на коалиционно
Коментари Харесай

Чехия постигна сделка за нов кабинет

Чешки центристки и дясноцентристки партии реализираха съглашение за съставяне на съдружно държавно управление, съобщи в. ``Гаридън``. Петпартийната коалиция би трябвало да се оправи с повишена инфлация, възходящ дълг, стопанска система, лимитирана от световния дефицит на полупроводници, довела до рецесията с автомобилния гигант ``Шкода``, както и пандемията от Covid-19, която набира скорост през последните седмици.

Петр Фиала, ръководител на Гражданските демократи и предстоящ министър председател, сподели във вторник, че партиите са се споразумели за разпределението на държавните постове, макар че не уточни имената на обособените претенденти. ``Денят беше дълъг, само че договарянията са успешни``, сподели Фиала на брифинг по малкия екран след диалози, траяли повече от 12 часа. ``Постигнахме съглашение по отношение на нашия съдружен контракт, договорихме се и по отношение на съдружния дневен ред``, сподели той.

Партиите, групирани в две обединения, завоюваха 108 места в 200-местната долна камара на Народното събрание на изборите при започване на октомври, побеждавайки сегашния министър председател Андрей Бабиш, чиито основни съдружници към този момент не са в Народното събрание.

Въпреки релативно бързото  споразумение, ще отнеме известно време, с цел да се сформира държавно управление, защото това може да стане само в наличието на президента Фиала сподели, че е бил осведомен от началника на кабинета на президента, че Земан е подготвен да се срещне с него, откакто бъде изместен от интензивното поделение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР